top of page

Project GGiNN

Grensoverschrijdend Gedrag is Niet Normaal

 

In het afgelopen jaar, 2022, is er nogal een ‘bom ontploft’ op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. Dat begon met de BOOS aflevering van Tim Hofman op 20 januari en vanaf dat moment tot op de dag van vandaag komen er wekelijks nieuwe verhalen naar boven m.b.t. grensoverschrijdend gedrag. En op heel veel verschillende gebieden waaronder onder andere: sport, onderwijs, cultuur, zorg, hulpverlening, horeca, advocaten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het gaat vaak over recente verhalen maar ook best vaak over verhalen uit het verleden waarvan mensen zich in deze tijd ineens beseffen dat het wel degelijk grensoverschrijdend gedrag was. Er zijn door de jaren heen echt wel situaties waarvan meteen duidelijk is dat het grensoverschrijdend was, zoals bijvoorbeeld fysiek geweld, verkrachting, die vallen namelijk onder strafbaar gedrag. Daarnaast is er een heel groot grijs gebied van gedrag dat absoluut als grensoverschrijdend ervaren kan worden maar niet strafbaar is, zoals pesten, foute grappen, aanrakingen e.d. Dit gedrag komt op heel veel plekken voor en het is heel erg lastig om hier een ’harde grens’ in te bepalen omdat degene die het gedrag ‘ondergaat’ degene is die bepaalt of het grensoverschrijdend gedrag is. Dit alles wordt dan weer beïnvloed door de ervaringen van de desbetreffende persoon en wat hij/zij in zijn/haar leven heeft meegemaakt en hoe hij/zij dit verwerkt heeft. Er zijn namelijk ook gevallen bekend van 2 personen die dezelfde ervaringen hebben meegemaakt in hun verleden en er totaal anders op reageren als ze het verderop in hun leven nog eens meemaken. 

Wat hiernaast ook nog vaak speelt is dat de ‘daders’ helemaal geen foute intentie hoeven te hebben gehad bij het gedrag waar iemand zich onveilig bij heeft gevoeld en zich dan dus ook niet bewust is van de impact wat het op de andere persoon heeft. 

 

Rondom dit thema hebben wij project GGiNN ontwikkeld dat aansluit bij deze verschillende doelgroepen en komt daarin alles aan de orde rondom dit thema, zoals 

  • Wat is het nou precies, grensoverschrijdend gedrag? 

  • Wat kun (en mag) je allemaal doen als je ermee geconfronteerd wordt? 

  • Wat maakt het moeilijk om het te stoppen als het je overkomt?

  • Hoe kun je het vroegtijdig signaleren? 

  • Wat kan wel en wat kan niet?

  • Wat kun je doen als het je is overkomen en bij wie kun je dan terecht? 

  • Wat kun je doen als je zelf dit gedrag wel eens vertoond hebt? 

  • Hoe kun je iemand het beste helpen als hij/zij bij je aanklopt met een verhaal over dit thema? 

  • De do’s en dont’s. 

 

Hou deze site en onze socials in de gaten omdat er achter de schermen op dit moment hard gewerkt wordt aan alle voorbereidingen rondom dit project en alles dus volop in ontwikkeling is.

Inmiddels is ook Project GGiNN online met een eigen website: www.gginn.nl 

bottom of page