top of page

DiSC-training

Voel jij je wel eens onbegrepen. Heb je wel eens het idee dat ‘de ander’ op een andere frequentie zit dan jij? Allemaal heel logisch, want ieder mens is uniek. Maar hoe pak je dit dan aan als je moet samenwerken? Hoe kun je er voor zorgen dat onderlinge verschillen geen belemmeringen meer zijn. En welke blinde vlekken liggen op de loer als je wel uit hetzelfde hout gesneden bent? Of misschien werk je wel binnen een team of geef je leiding aan een team waar de onderlinge communicatie nog niet naar wens verloopt. Waar resultaten uitblijven. Wellicht zie je dat bepaalde teamleden makkelijk met elkaar samenwerken en met andere teamleden weer juist niet? Grote kans dat er sprake is van sterk overeenkomende DiSC voorkeursstijlen of aan de andere kant juist grote verschillen.

Met de DiSC gedragsanalyse wordt, middels het invullen van een korte online vragenlijst, jouw unieke gedragsstijl in kaart gebracht. Dit zal jou helpen jouw inzicht in eigen gedrag te vergroten en vervolgens makkelijker te reflecteren op dit gedrag. Dit allemaal vanuit het principe: Alles is goed! Het is een methode die zowel op individueel als op teamniveau zeer waardevol kan zijn. DiSC gaat jou verder helpen kijken dan enkel zichtbaar gedrag!

Wat maakt jou uniek. Waar liggen jouw drijfveren en kwaliteiten. En (h)erken je die bij jezelf? Wat bewonderen mensen met een andere gedragsstijl in jou. En hoe kun je de verschillen in gedragsstijlen gaan waarderen en in jouw voordeel laten werken? Openstaan voor en erkenning geven aan stressoren is net zo belangrijk. Wat roept spanning bij je op. En hoe ga je hiermee om. Wie of wat kun je gebruiken om deze spanning te verminderen of zelfs te neutraliseren? Middels het invullen van een online vragenlijst komt een individuele gedragsanalyse tot stand.

De DiSC methode is gebaseerd op het principe dat menselijke gedragstypen in vier groepen op te delen zijn: D (Dominant), I (Invloedrijk), S (Stabiel) of C (Consciëntieus) en wordt al ruim 60 jaar toegepast en doorontwikkeld. Arbeids- en organisatiepsycholoog Walter Vernon Clarke publiceerde in 1956 een persoonlijkheidstest op basis van de DiSC. Deze wordt onder andere veelvuldig ingezet bij werving en selectie, coaching en professionalisering van teams.  Wij willen benadrukken dat niemand slechts in één hokje past en dat iedereen in bepaalde mate aan alle vier de eigenschappen voldoet, en verder dat er bij de meeste mensen wel een gedragsstijl is die bij hen domineert.

 

Middels DiSC krijg je o.a. snel en overzichtelijk in beeld welke prioriteiten bij een individu of team veel aandacht krijgen en welke minder. De 8  basis prioriteiten die inzichtelijk gemaakt worden zijn:

  • Actie ondernemen

  • Enthousiasme tonen

  • Samenwerken

  • Ondersteuning verlenen

  • Stabiliteit behouden

  • Nauwkeurigheid garanderen

  • Zichzelf en anderen blijven uitdagen

  • Resultaten willen behalen

 

Het toepassen van DiSC draagt bij aan wederzijds begrip. Sterker nog, het draagt zelfs bij aan zelfacceptatie. Onze ervaring is dat men een DiSC gedragsanalyse ervaart als een spiegel. Men geeft doorgaans letterlijk aan: “Dit ben ik! Ik heb taal gekregen om in communicatie met anderen mezelf beter uit te leggen”.  Maar ook: “Ik weet nu mijn kwaliteiten en omarm mijn stressoren, ik hoef niet overal goed in te zijn”.

Werken vanuit eigenaarschap is een belangrijke kernwaarde binnen DiSC. Uitgangspunt is dan ook: “Wat kan ik zelf bijdragen?” Tevens willen we benadrukken dat het niet wil zeggen dat als iets een lage prioriteit heeft dat diegene deze vaardigheid of kennis niet in zich heeft! Het heeft dan enkel minder aandacht vanuit voorkeursgedrag en zal doorgaans meer focus, energie en wilskracht vragen om aandacht aan te geven. Middels het volgen van deze DiSC training, op individueel of teamniveau, krijg je meer inzicht in eigen gedrag en praktische handvatten om communicatie te verbeteren. 

bottom of page